logo 1. ZŠ SedlčanyVolejbal na 1. ZŠ Sedlčanylogo 1. ZŠ Sedlčany

odkaz1výsledky-komentáře

odkaz2fotogalerie

odkaz3turnaj smíš. družstev

odkaz4soupiska hráčů

odkaz5kontakty

odkaz6o volejbale na škole

odkaz5odkazy
Turnaj "velmi" smíšených družstev na 1. ZŠ Sedlčany

Myšlenka uspořádat volejbalový turnaj smíšených družstev, kde by v jednom týmu nastupovali vedle sebe žákyně, žáci i kantoři reprezentující svou školu vznikla asi před šesti lety. Od té doby každoročně v červnu naše škola 1. ZŠ Sedlčany pořádá volejbalový turnaj "velmi" smíšených družstev základních škol. Za každou školu musí v jednom okamžiku být na hřišti 1 učitelka, 1 učitel, 2 žákyně a 2 žáci.
    Jaké důvody nás vedli právě k takovémuto složení týmů?

    Turnaj je organizován z mnoha důvodů. Za prvé jako „ odměna“ pro děti, které pravidelně trénují celý rok volejbal při 1. ZŠ Sedlčany v rámci nepovinného předmětu a kroužku školního klubu. Dále pak jako propagace tohoto bezvadného sportu, který ale u nás trochu ztrácí na popularitě. Děti se ukáží před svými spolužáky, a možná, že ukázka kvalitního volejbalu přivede další volejbalisty - takže také trochu motivační akce.

    Dalším motivem je dát dětem i učitelům pocítit, že teprve společně, dohromady tvoří tým. To přináší zvláštní, týmové vztahy nejen mezi žáky, ale i mezi žáky a učiteli navzájem. Volejbalové „plácnutí“ a hecování vytváří atmosféru důvěry, která se snadno přenáší i později do běžného školního života. Děti i učitelé mají společný cíl – hrou se zabavit a pokud možno vítězit. Mezi dětmi a kantory se během turnaje vytváří zajímavé pozitivní vazby, které se přenáší i do výuky. Mimochodem při vyučovací hodině mají děti i kantor také společný cíl -  zabavit se a pokud možno se co nejvíce naučit, ale bohužel tam se staví často zbytečně konfrontačně proti sobě.Za prvé je to trochu odměna pro děti, které po celý rok na škole poctivě trénují volejbal.
 
    Turnaje se pravidelně zúčastňuje  8 – 12 družstev. Minimálně semifinálové a finálové boje jsou i volejbalově na vysoké úrovni. Vždyť školy, které jsou zapsány na pomyslném podstavci poháru vítězů tohoto klání, jsou školy, na kterých působí známí volejbaloví nadšenci a trenéři (GOA Sedlčany – Mgr. Naďa Pínová, ZŠ Benešov Jiráskova – manželé Šediví, 7. ZŠ Příbram – Mgr. Ladislav Silavecký).

Fotečky z již odehraných ročníků výše zmiňovaného turnaje si můžete prohlédnout ZDE.